Les nostres principals línies d'actuació
Som una associació experta en intervencions des de la defensa dels drets humans de les persones amb trastorns mentals i els seus familiars residents a la Comarca del Baix Llobregat perquè puguin desenvolupar el seu dret a una ciutadania plena. A més a més proporcionant-los informació, formació, assessorament, recolzament i acompanyament tant a tots a ells com a les persones del seu entorn i a la ciutadania en general. Potenciant l’acció comunitària i el treball en equip.
Servei d'Informació i Acollida
El Servei d’Informació i Acollida en Salut Mental té la intenció d’informar, orientar i donar suport a totes les demandes en relació a la salut mental.
És un servei al qual s’hi pot adreçar la persona afectada, les seva família o amics, professionals de l’àmbit social o qualsevol persona que vulgui informar-se sobre la salut mental.
ES CARACTERITZA PER:
- Espai d’escolta
- Accés directe sense filtres
- Es complementa i es coordina amb la resta de serveis de la xarxa sanitària i social
- Espai individual d’acompanyament i seguiment
- Crear coordinació amb altres professionals de la nostra associació
Grup Terapèutic per a Familiars
Es tracta d’uns espais dirigits a familiars de persones amb un diagnòstic de salut mental i addicions on els participants comparteixen les seves experiències, troben la comprensió d’altres persones que viuen en la seva mateixa situació i entre ells es donen i reben suport emocional i ajuda.
Actualment, comptem amb sis espais de trobada: dos a Cornellà de Llobregat i un als municipis de Sant Just Desvern, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat i Sant Feliu de Llobregat.
Aquests Grups Terapéutics per a Familiars és un espai conduit per professionals. Es tracta d’un espai de suport, d’acollida i de confiança per les persones participants.
Què fem?
En les sessions grupals tractem diferents temes relacionats amb la salut mental.
Ajudem als participants a afrontar la situació en la qual es troben (Comprensió de la malaltia, regulació emocional, etc.).
Ajudem a desenvolupar habilitats per a la convivència i per a millorar les relacions familiars.
Creem un clima de confiança on expressar, compartir, escoltar i sentir-se escoltat.
Generem un espai d’intercanvi d’experiències, on cada persona aporta al grup i el grup aporta a la persona.
A través de les interaccions entre les persones participants es va construint un camí conjunt, on es generen nous punts de vista, i noves maneres d’entendre i d’actuar.
Per tal d’accedir als grups, cal ser derivat pel servei d’informació i acollida de l’entitat o per la xarxa sanitària pública, i posar-se en contacte amb la professional de referència.
Grup d'Usuaris en Primera Persona
El Grup d’Usuaris en 1a Persona és un espai de trobada de persones que han viscut o viuen una problemàtica de salut mental en primera persona i conduit per professionals.
En un clima de confiança i seguretat, serà el moment d’afrontar tots aquells temes que ens preocupen, i un espai on compartir les dificultats que trobem en el nostre dia a dia.
El grup de suport és una eina terapéutica d’empoderament i recuperació complementària i, per tant, compatible amb altres tractaments.
Per tal d’accedir als grups, cal ser derivat pel servei d’informació i acollida de l’entitat, el Club Social Espai3 o per la xarxa sanitària pública, i posar-se en contacte amb la professional de referència.
Les sessions es duen a terme els dijous cada 15 dies a les tardes.
L’espai de trobada és al Club Social Espai3 a Cornellà de Llobregat.
Grups d'Ajuda Mútua al Dol per Suïcidi
L’Associació de Salut Mental del Baix Llobregat, sensible al trasbals i al sofriment que esdevé després
d’un suïcidi, ofereix a les famílies i persones afectades Grups d’Ajuda Mútua al Dol per Suïcidi.
Hi ha tres Grups: dos són online i un que és presencial que es fa a la Federació Obrera de Molins de Rei els divendres a la tarda de 16:30 a 18 hores, cada quinze dies.
Per tal d’accedir als grups, cal ser derivat pel servei d’informació i acollida de l’entitat o per la xarxa sanitària pública, i posar-se en contacte amb la professional de referència.
Programes de Ràdio i TV Local
Donem difussio radiofónicament als següents programes que són atès per voluntaris, persones amb problemàtica en salut mental i els seus familiars:
A Cornellà de Llobregat, Dial 104.6, programa setmanal els dimecres a les 22.00 hores “Espai 3”.
A Sant Boi de Llobregat, Dial 89.1, programa també setmanal, divendres a les 16:00 hores “Sempre és massa”.
A Molins de Rei, Dial 91.2, programa setmanal els dimecres de 20:00 a 21:00 del vespre “Serenor”.
També un Programa al Canal d’ETV Televisió local d’Esplugues de Llobregat el primer dimarts bimensual, Linea de Servei a les 22 h.
Servei d'Atenció Psicològica
Es tracta d’un servei puntual que treballa tant amb famílies com amb persones afectades. Ofereix teràpia psicològica individual encarada a potenciar la capacitat relacional per tal de millorar la convivència i les relacions amb l’entorn.
Les sessions de teràpia duren una hora i van a càrrec de la psicòloga Maria Àngels Horta. Es tracta d’un servei subvencionat per l’associació, de manera que pels usuaris i usuàries no té un cost.
Per tal d’accedir al servei, cal ser derivat pel servei d’informació i acollida de l’entitat o el Grup Terapèutic per a Familiars o el de Primera Persona, i posar-se en contacte amb la professional de referència.
Programa d'Acompanyament Comunitari
És un programa d’acompanyament terapèutic, individualitzat i integral que pretén afavorir la continuïtat de l’atenció a les persones amb trastorn mental, el desenvolupament de l’autonomia personal i afavorir la seva participació en activitats comunitàries.
Està dirigit a persones que pateixen un trastorn mental que presenten de forma consistent dificultats en àrees bàsiques de la vida diària,manca d’autonomia i sense suport familiar, en l’accés als dispositius i recursos per a la integració social i en la participació d’activitats a la comunitat.
Per tal d’accedir aquest servei, cal ser derivat pel servei d’informació i acollida de l’entitat, el Club Social Espai3 o pel Grup d’Usuaris en Primera Persona, i posar-se en contacte amb la professional de referència.
Subgrup de Comunicació i Comissió d'Activitats
Subgrup de Comunicació, que es reuneix una vegada al mes, per coordinar, gestionar i marcar les directrius i estratègies durant l’any als mitjans de masses, internet i xarxes socials (Ràdio, TV, Web, Blog, Youtube, Instagram, X, Facebook i Tiktok) per liderar temes, difondre informació i experiències en primera persona. Per això es va impulsar gravar xerrades, taules rodones i jornades per després editar-les i penjar-les a les nostres xarxes socials.
També és la responsable d’editar, dissenyar estratègies i crear línies d’opinió en els articles a la revista NOVUM i la nostra pàg. web.
Aquest grup és coordina amb la Comissió d’activitats on es crea i fa el seguiment de les activitats de l’associació, als diferents municipis de la comarca, per aconseguir els fins marcats: Tallers de Cuidant la meva Salut i Benestar Emocional, Solitud no desitjada, de Taules rodones i xerrades de l’àmbit de la Salut Mental, de sensibilització del Suïcidi, també de Jornades de Salut Mental, presentació de llibres amb temàtica de salut mental, etc.
Subgrup d'Administració
Grup d’administració és la responsable per una part de dissenyar i escriure l’actualització dels Estatuts de l’Associació, del Còdic Ètic i del Reglament Intern de l’entitat. Per un altre, està encarregada de catalogar, identificar i difondre tot l’arxiu històric de l’associació, i el seu fons d’articles, llibres, fotografies i estudis acadèmics. També recau en aquest grup la coordinació amb el porfessional de l’àrea administrativa i l’àrea de comptabilitat de la nostra associació.
Grup Motor
Grup Motor es reuneix trimestralment per a mesurar, marcar i definir les estratègies i actuacions de l’associació per aconseguir el seu bon funcionament, aconseguir les finalitats i definir els objectius de curt, mitjà i llarg termini. També és el fòrum de seguiment de les diferents activitats i programes per veure que estiguin funcionant correctament en aquest projecte. A més a més d’evaluacions de qualitat de la feina feta a les subvencions otorgades a la nostra entitat.
Assessoria Jurídica
L’associació ofereix un servei d’assessoria jurídica als seus socis i sòcies. És un servei prestat des de la Federació Salut Mental Catalunya, per donar assessorament i defensa jurídica exclusivament a persones amb trastorn mental i les seves famílies en temes de caire civil o penal que requereixen la màxima expertesa dels professionals.
Per tal d’accedir aquest servei, cal ser derivat pel servei d’informació i acollida de l’entitat o per un dels nostres professional de referència.
Taules de Salut i Consells de Salut i Serveis Socials
L’associació participa en el Consell de Salut del Consell Comarcal i en els consells locals de salut i/o serveis socials dels ajuntaments del territorio del Baix Lloblegar Sud. I també puntualment en altres consells com poden ser els d’ensenyament, igualtat, gent gran,…
Participa també en les iniciatives de treball comunitari que posen en marxa alguns ajuntaments de la comarca. Així mateix, participa en totes les taules de Salut Mental del seu àmbit territorial.
Taules de Salut Mental de Castelldefels, Gavà, El Prat de Llobregat i Sant Just Desvern
Consells Municipals de Salut i/o Serveis Socials de Cornellà de Llobregat, Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern
Grup Impulsor Salut Mental Comunitària Baix Llobregat